Ugyanaz a bíróság, amely tegnap arról döntött, hogy óvadék ellenében szabadon engedi az Amnesty International törökországi elnökét Taner Kilicet, ma meggondolta magát, és újra előzetes letartóztatásba helyezte kollégánkat.

Az elmúlt 24 órában ismét megtapasztalhattuk, milyen az, amikor a török hatóságok csúfot űznek az igazságból. Úgy tűnt, kiengedik Tanert, hogy aztán még erősebben csaphassák be előtte az őt a szabadságtól elválasztó börtönkaput. A mai döntés rettenetesen elkeserítő kollégánk, a családja és mindenki számára.” - mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

A döntés összezúzta Taner feleségének és lányainak az álmát, akik tegnap egész nap a börtön előtt várakoztak, hogy újra megölelhessék a férjüket és apjukat.

Tegnap az isztambuli bíróság óvadék ellenében szabadon engedte Taner Kilicet, majd az ügyész fellebbezést nyújtott be. Egy másik bíróság a fellebezést elfogadta, így ahelyett, hogy a június óta fogvatartott jogvédőt kiengedték volna a börtönből, a bíróságról az izmiri csendőrség cellájába vitték. Ezután ma délután ugyanaz a bíróság, amely tegnap szabadlábra helyezte, úgy döntött, mégis maradnia kell az előzetesben.

Ez a legújabb példa arra, hogy a török igazságszolgáltatás életeket tesz tönkre, és megfosztja az embereket a tisztességes eljáráshoz való joguktól.” - mondta Salil Shetty.

A mai döntés és az, hogy direkt figyelmen kívül hagyják az egyértelműen Taner ártatlanságát bizonyító tényeket, csak még elszántabbá tesz minket. Már eddig is egy millió ember követelte a szabadon bocsátását. Kollégánkat és barátunkat soha nem lett volna szabad őrizetbe venni, nem nyugszunk addig, amig újra szabad nem lesz.”

A következő tárgyalási napot június 21-én tartják.