A bangladesi külügyminisztérium ma jelentette be, hogy két éven belül haza akarják telepíteni a rohingya menekülteket Mianmarba. A mianmari és a bangladesi hatóságok megállapodása szerint a folyamat január 23-án kezdődik.

A szexuális erőszak, gyilkosság és kínzás még mindig eleven emlék a rohingya menekültek emlékezetében, így a visszatérésük Mianmarba rendkívül korai lenne. A két éves időszakra tervezett folyamatról egyáltalán nem egyeztettek velük, és semmi sem garantálja, hogy az emberek önkéntes alapon térhetnek majd haza.” - mondta James Gomez, az Amnesty International dél-kelet ázsiai és csendes-óceáni igazgatója.

A tavalyi etnikai tisztogatást, amely következtében több mint 650 000 ember menekült Mianmarba évtizedekig tartó szisztematikus diszkrimináció és egy apartheid rezsim előzte meg, ezért a rohingyák hazatérése egyelőre vérfagyasztó kilátás. A mianmari hatóságok folyamatosan tagadják, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek volna el, ezért egyelőre reménytelen, hogy a rohingyák hazatérésük esetén szabadon és félelem nélkül élhetnek.”

A rohingyák akkor térnek haza, amikor akarnak, de ezt a folyamatot nem lehet siettetni. Minden kikényszerített visszatérés a nemzetközi jog durva megsértése.”

A rohingyáknak továbbra is joga van menedéket keresni Bangladesben, a helyi kormánynak pedig minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy továbbra is biztosítsa számukra a nemzetközi védelmet. A hazatérők egészen addig nem lesznek biztonságban, amíg lényegi változás nem történik a mianmari hatóságok hozzáállásában, és nem vonják felelősségre az emberiesség elleni bűncselekmények elkövetőit illetve nem számolják fel az apartheid rendszert.”

Az Amnesty január 22-én mutatja be a hazatelepítési folyamatról szóló elemzését.