Görögország ma módosította a nem jogi elismerésére vonatkozó szabályozását, ezzel fontos lépést tett a transz emberek jogegyenlősége felé vezető úton.

Az új törvény teljesen egyértelmű: ezentúl a transznemű emberek orvosi beavatkozások vagy egyéb tesztek nélkül ismertethetik el nemüket.

A mai győzelmet a görögországi transz aktivisták több éves kemény munkája előzte meg. A törvény teljesen egyértelmű üzenetet küld: senkit sem szabad orvosi beavatkozásokra kényszeríteni ahhoz, hogy a nemét hivatalosan is elismerjék.” - mondta Fotis Filippou, az Amnesty International európai igazgató-helyettese.

A törvény nagyon fontos lépés a jó irányba, de a küzdelem még nem messze nem ért véget. A görög kormánynak addig kell módosítani a szabályokon, amíg a törvény teljes jogegyenlőséget nem biztosít a transz embereknek.”

Háttér

Az Amnesty International az elmúlt évben közösen kampányolt a Greek Transgender Support Association (SYD), Colour Youth és All Out nevű szervezetekkel egy igazságosabb a nem jogi elismerését lehetővé tevő szabályozásért. A kampányt a Transgender Europe és az ILGA-Europe is támogatta. Közel 24 000 ember csatlakozott a kampányhoz, hogy felszólítsa a görög kormányt az addigi szabályozás megváltoztatására.

Az új szabályozás problémás elemei:

• A nem jogi elismerését a helyi bíróságok hagyják jóvá, egy egyszerű és mindenki számára hozzáférhető államigazgatási eljárás helyett.
  • A bírák döntenek arról, hogy az adott transz ember „külső megjelenése” (nemi önkifejezése) megfelel-e a kérelmezett nemének, ezzel pedig arra kényszerítik őket, hogy feleljenek meg a nemi sztereotípiáknak
  • A törvény nem engedi a menekültek és migránsok nemének jogi elismerését
  • A törvény kizárja a nem bináris embereket az eljárásból
  • A házas transz emberek csak akkor ismertethetik el nemüket, ha előtte elválnak
  • Ha transz embernek gyereke van, a gyerek születési anyakönyvében nem fogják a transz szülő nemét és nevét átvezetni. Ez sérti a magánélethez való jogot.
  • Bár a törvény szerint a 15 évesnél idősebbek számára is lehetőség lesz a nem jogi elismerésére, de a 15-16 évesek számára kötelező lesz pszichológiai/pszichiátriai vizsgálat.

Ezek a problémák tehát választás elé állítják azokat a transz embereket, akik el akarják ismertetni nemüket: választaniuk kell a nem jogi elismerése és a többi emberi joguk között.